SAHABAT :

Isnin, Julai 01, 2013

IMAM KHALIL BIN ISHAQ AL-JINDI

Imam Khalil Bin Ishaq al-Jindi al-Maliki(w 776h) adalah seorang ulama al-Azhar as-Syarif yang sangat unggul dan masyhur terutamanya melalui kitabnya 'Mukhtasar al-Khalil'.

Beliau belajar, bertalaqi dan duduk di Jam' al-Azhar as-Syarif lebih dari 20 tahun dan tidak pernah melihat Sungai Nil walau sekali!

Ini kerana beliau terlalu sibuk dengan ilmu, mutala'ah dan menulis. Beliau telah tenggelam dalam kelazatan ilmu hingga tidak terfikir untuk berbaur dengan dunia.

Beliau giat menulis kitab mukhtasarnya dalam Fiqh Maliki yg sangat bermanfaat, yang mana beliau telah melengkapi apa yg belum dilengkapkan ulama sebelumnya.

Oleh kerana beliau menuntut ilmu dengan teguh, cekal dan daqiq, beliau menghabiskan umurnya dengan ikhlas dan penuh himmah.

Berkata Syaikhuna al-Allamah Dr. Ali Jum'ah h.a,

" Cuba bayangkan bagaimana jika kamu terpenjara di al-Azhar selama 20 tahun!! tetapi itu baginya adalah penjara pilihan dan sukarela bahkan sangat enak dan lazat, Imam al-Khalil tidak ada hajat pada dunia. Beliau menunjukkan bukanlah zuhud di dunia ini dengan pasif, tetapi zuhud di dunia dengan membina..

Sebab itu beliau sangat produktif. Kitab Mukhtasor al-Khalil karya beliau kekal hingga ke hari ini, bahkan telah diterjemahkan mukhtasar beliau kepada bahasa Perancis dan Inggeris. Kitab tersebut juga tersebar di seluruh dunia dalam pelbagai bahasa dan ianya 'umdah di sisi malikiyah dan ramai ulama yg mensyarahkannya antaranya al-Imam Ad-dardir..

Beliau sanggup mengurung dirinya di al-Azhar lebih 20 tahun, tidak keluar, tidak pergi, tidak datang, kecuali sibuk dengan kitab dan ilmu, maka beliau mengeluarkan suatu yang sangat luarbiasa buat ummah.."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan