SAHABAT :

Rabu, November 28, 2012

BERIBADAT 70 TAHUN BELUM LAYAK KE SYURGA

Diceritakan ada seorang lelaki dari kalangan Bani Israel menumpukan ibadat kepada Allah selama 70 tahun. Allah Taala mendedahkan  keadaannya kepada malaikat, lalu Allah mengutus satu malaikat kepadanya memberitahu meskipun dia banyak beribadat, dengan ibadatnya itu dia masih tidak layak untuk masuk syurga Allah.

Apabila diberitahu hal itu kepadanya...jawab ahli ibadat itu ... : "kami dijadikan untuk beribadat, maka sudah sepatutnya kami memberi penumpuan beribadat kepada Allah". Apabila malaikat itu kembali dan ia melaporkan : " Tuhanku ! Engkau Maha Mengetahui dengan apa yang dia katakan"... Lalu Allah berfirman kepada malaikat tadi ... "Jika dia tidak berpaling dalam ibadatnya kepada Kami (Allah), maka Kami (Allah) dengan penuh kemuliaan tidak akan berpaling daripadanya, bersaksilah wahai malaikatKu... sesungguhnya Aku (Allah) telah mengampuninya"...

Renungilah..... bagaimana dengan kita... 70 tahun beribadat belum layak masuk syurga... berapa tahun kita telah  menumpukan ibadat kepada Allah????
.... Hanya keikhlasan dalam ibadat kepada Allah yang dapat mencapai syurga... bukannya banyaknya ibadat...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan