SAHABAT :

Jumaat, November 18, 2011

PERJUANGAN PAS DI SABAH

Tanah : PAS akan bantu rakyat Sabah
 
KOTA KINABALU, 18 Nov: PAS akan cuba sedaya upaya membantu rakyat Sabah dalam menghadapi ancaman, penipuan terutama urusan tanah mereka.
Disebabkan itu, Akta Kanun Tanah Negara perlu disemak semula, kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Wilayah PAS Pusat, Mazlan Aliman.
Katanya, Sabah merupakan bumi yang kritikal pengambilan atau rampasan tanah yang dilakukan oleh Kerajaan Barisan Nasional di mana, laporan yang diterima oleh pihak Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam)  menunjukkan Sabah adalah yang tertinggi laporan diterimanya.
“PAS akan mengadakan perbincangan demi perbincangan dengan rakyat mengenai urusan tanah. Antara lain ialah bagaimana menghadapi strategi untuk berhadapan dengan pihak berkuasa (Barisan Nasional),” ujarnya pada sidang media di sini, hari ini.
Tambahnya, tidak hairan sekiranya dalam Pilihanraya Umum ke-13, Barisan Nasional terutama di Sabah akan menghadapi serangan daripada rakyat.
Menurutnya, PAS juga memaklumkan bahawa undang-undang tanah perlu disemak dan dikaji semula bagi memberi peluang kepada rakyat mendapatkan hak dan keadilan yang sepatutnya dimiliki oleh mereka.
“Sekirannya berlaku pergelutan, pertindihan dan rampasan tanah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, PAS bersedia menyediakan khidmat guaman yang terdiri daripada aktivis atau peguam PAS sendiri,” ujarnya.
Walaubagaimanapun, ujarnya kesukaran mendapatkan khidmat guaman dari Semenanjung mungkin akan ada disebabkan Sabah mempunyai undang-undang enakmen negeri yang mana, hanya peguam dari Sabah sahaja yang dapat menghulurkan bantuan guaman.

Sumber : Harakahdaily

Tiada ulasan:

Catat Ulasan