SAHABAT :

Isnin, Jun 27, 2011

IDEA MEMASYARAKATKAN PAS

Suatu ketika dahulu .... tahun 1960-an dan 70-an... PAS hanya disokong oleh orang-orang kampung di kawasan pedalaman.... tidak keterlaluan jika dikatakan PAS adalah parti para ustaz dan orang kampung .... aku sendiri pada masa itu memandang sinis kepada PAS .... seluruh kaum keluargaku tidak menyokong PAS .....
Masa terus berlalu .... kini PAS disertai para profesional dan cendekiawan .... bahkan Non-Muslim juga tidak lagi janggal membela PAS ... seluruh kaum keluargaku juga bersama PAS .... malah aku sendiri bangga menyokong perjuangan PAS ....


Ustaz Fadzil Noor buat PAS lebih terbuka
Rizal Tahir

Tentunya ramai masih ingat lautan manusia memenuhi Muassasah Darul Ulum Pokok Sena pada 2002. Pejuang dan pendokong Islam dari seluruh negara membanjiri pusat pengajian agama itu.

Situasinya seperti pernah berlaku di Tehran apabila jutaan rakyat Iran berhimpun pada hari pengkebumian Ruhollah Mostafavi Moosavi Khomeini (Ayatollah Khomeini).

Rakyat Iran memenuhi setiap ruang jalan raya pada 3 Jun 1989.

Kemudian 13 tahun selepas itu seorang lagi tokoh Islam yang cukup disegani di dunia Islam juga dipanggil mengadap Ilahi.

Pemergian yang tidak kembali Datuk Fadzil Mohd Noor diiringi lebih 100,000 rakyat pada 23 Jun 2002. Jalan raya dari Alor Setar ke Pokok Sena begitu sendat sekali.

Orang ramai datang sebaik sahaja mendapat khabar sedih tokoh yang mereka sayangi pergi buat selama-lamanya.

Ramai tidak lupa sejarah yang dicatat itu. Akibat kesesakan luar biasa tersebut menyebabkan beberapa pemimpin PAS termasuk Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat terpaksa membonceng motosikal sejauh kira-kira 6 km ke Muassasah Darul Ulum.

Di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim Kepala Batas ribuan menunggu ketibaan jenazah Ustaz Fadzil. Jenazahnya tiba dengan pesawat Hercules C-130 milik Tentera Udara Diraja Malaysia.

Jenazahnya kemudian diiringi kereta peronda polis. Setelah tiba di Muassasah ditempatkan musolla bagi memberi peluang ribuan ahli dan penyokong PAS menziarahi pemimpin agung PAS itu.

Jam 9 malam jenazahnya disembahyangkan dengan diimamkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Detik yang terakam tersebut masih segar dalam ingatan Menteri Besar Kelantan sehingga ke hari ini.

Maka apabila tiba tanggal 23 Jun setiap tahun, pendokong PAS mengingati semula detik yang bersejarah itu.

”Ustaz Fadzil banyak mencetuskan pelbagai idea bagi memantapkan PAS. Sehingga sekarang kita masih guna pendekatan yang dipopularnya iaitu memasyarakatkan PAS.

”Banyak yang beliau buat. NGO yang dikenali sebagai GERAK adalah antara idea baru yang dicetuskan Allahyarham,” kata Mursyidul Am PAS ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Menurutnya Ustaz Fadzil banyak memberikan kesedaran kepada ahli dan penyokong PAS, bahawa perjuangan yang tidak berlandaskan Islam mesti digugurkan.

Kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz cetusan fikiran bukan Allah beri kepada semua orang. Ada yang tak ada idea langsung sehingga akhir usianya.

”Ustaz Fadzil banyak buat pembaharuan dan beliau gunakan hasil buah fikiran yang Allah berikan untuk Islam. Tidak semua orang akan memperolehi keistimewaan sebagaimana almarhum,” ujarnya.

Berbeza berbanding dengan Umno biar pun dianggap sebagai tunggak orang Melayu, namun tiada kekuatan.

Apabila tidak guna Islam dalam pentadbiran negara, orang Islam menjadi tidak kuat.

”Undang-undang negeri yang dicipta manusia pun kena pakai sepenuhnya, apa lagi dalam Islam yang wajib digunakan secara keseluruhannya.

”Kerana itu perjuangan Umno ditentang PAS sejak mula lagi termasuk sewaktu almarhum Ustaz Fadzil menjadi presiden,” katanya.

Menteri Besar Kelantan juga masih ingat kejayaan Alamarhum menerajui GERAK ketika ambang reformasi mulai tercetus.

Beliau turut mengakui mempunyai hubungan sentimental bersama bekas Presiden PAS itu.

”Arwah dikenali sebagai seorang pemimpin, ahli parlimen dan presiden PAS, sudah tentu hubungan antara saya dengan arwah jadi rapat.

”Beliau seorang yang peramah, masuk kampung seperti orang ramai tiada kebesaran walaupun seorang presiden PAS,” katanya.

Harakahdaily.net

Tiada ulasan:

Catat Ulasan