SAHABAT :

Selasa, Mac 01, 2011

ISRAEL BERI SOKONGAN TENTERA UPAHAN KEPADA GHADDAFI


Sumber-sumber dari Israel menyatakan bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan Ehud Barak serta Menteri Luar Negeri Avigdor Lieberman telah mengadakan pertemuan tiga serangkai mereka pada 18 Februari lalu dan menghasilkan keputusan untuk merekrut tentara upahan Afrika untuk berjuang bersama rejim Kolonel Muammar Ghaddafi melawan golongan penentang anti Ghaddafi.

Sumber itu juga mengatakan bahawa Israel berpendapat revolusi di Libya sangat strategik dari perspektif keamanan dan menganggap kejatuhan rejim Ghaddafi akan membuka pintu kepada lahirnya "rejim pemerintahan Islam" di Libya, seperti yang dilaporkan Al Jazeera.

Dalam pertemuan tersebut, para menteri Israel menyetujui permintaan dari Jeneral Yisrael Ziv - salah seorang pengarah konsultan keselamatan yang beroperasi di kebanyakan negara Afrika - untuk mengembangkan peranan pasukan tentera upahan dari Guinea, Nigeria, Chad, Mali, Senegal, Republik Afrika Tengah dan anggota gerakan pemberontak di Darfur serta Sudan Selatan.


Menurut sumber yang sama, ketua inteligen askar Israel Jenderal Aviv Kokhvi meminta supaya diadakan tindakan lanjut berhubung dengan revolusi di Libya dan terus memantau perkembangan revolusi tersebut yang menurutnya ia didominasi oleh golongan agamawan dan fundamentalis Islam dan menegaskan bahawa gerakan Ikhwanul Muslimin Libya berperanan penting dalam revolusi rakyat Libya, khususnya di Libya timur dan kota Benghazi.

Kokhvi menyatakan bahawa jika rejim Ghaddafi jatuh, maka sistem alternatif yang akan digunakan di Libya adalah "sistem Islam", yang mendapat pengaruh yang strategik dari Ikhwanul Muslimin Mesir, Jordan dan Sudan .(islamtoday)

.....APCO Worldwide di Malaysia berperanan seperti agensi pertahanan dan keselamatan Israel di Afrika.... mereka tidak akan teragak-agak untuk melakukan sesuatu bagi membela proksi mereka demi menekan dan membunuh gerakan Islam... mereka amat takut kepada gerakan Ikhwan Muslimin... siapa yang takut kepada Ikhwan Muslim dia adalah proksi Israel.....

1 ulasan: