SAHABAT :

Sabtu, Mac 12, 2011

AYAM MEMILIKI KEMAMPUAN PARANORMAL???

Jika dinilai dari sudut pandangan kecerdasan pola berfikir, ayam memang berada di urutan terbawah. Namun ayam ternyata mempunya kemampuan paranormal. Contohnya apa?
Ayam ternyata termasuk dalam kumpulan haiwan yang memiliki tingkat kecerdasan emosional yang tinggi, seakan-akan paranormal, ayam mampu ‘membaca’ perasaan haiwan lain, khususnya perasaan anak-anak mereka.

Dalam sebuah ujikaji, ayam betina menunjukkan tanda jelas bahawa mereka merasakan kecemasan ketika anak ayam merasa sakit. Ini merupakan bukti pertama kewujudan sifat empati pada haiwan.

"Sejauh mana haiwan dapat dipengaruhi oleh penderitaan makhluk lain memiliki hubungan yang erat dengan kesejahteraan haiwan tersebut. Kami mendapati bahawa ayam betina dewasa memiliki sifat empati yang tinggi terhadap emosional makhluk lain,” ujar ilmuwan di Bristol University, Jo Edgar.

Kemampuan merasakan sakit pada orang lain atau memahami perasaan dari sudut pandang orang lain merupakan sifat yang dianggap sebelumnya sebagai keunikan manusia. Namun ternyata, haiwan juga boleh merasakan empati seperti manusia.

Ujian yang dilakukan pada ayam itu menghasilkan dapatan penting berhubung dengan kesejahteraan ayam di pusat peternakan atau makmal-makmal sains. Ilmuwan British memilih ayam sebagai objek ujikaji kerana menganggap empati berevolusi sejak orangtua merawat anak-anak mereka.

Ketika anak ayam tersiksa, keadaan emosi ibu ayam akan mengalami perubahan di antaranya detak jantung meningkat, gelisah, tekanan mata menurun dan beberapa tanda stres lain. Kajian ini diungkapkan dalam jurnal Royal Society.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan