SAHABAT :

Sabtu, Februari 12, 2011

FIR'AUN MESIR ITU TELAH PERGI

Kemarahan jutaan rakyat Mesir, selepas solat Jumaat, di jalan-jalan seluruh kota di negeri itu, akhirnya memaksa diktator Mubarak alias 'Fir'aun' itu, pergi selama-lamanya dari negara Mesir.

Rakyat Mesir sudah sangat muak dengan segala tindakan yang dilakukan Mubarak yang penuh dengan kekejaman dan kebiadaban selama 30 tahun pemerintahannya.

Mubarak menyatakan pengunduran dirinya sebagai presiden, dan dia tidak akan melanjutkan kekuasaannya, serta menyerahkan kekuasaannya kepada Wakil Presiden Omar Sulaeman. Selanjutnya, Mubarak meninggalkan Cairo, menuju bandar pelancongan Sharm el-Sheik, yang terletak di Sinai. Ini adalah sebagai tempat transit sebelum Mubarak akan meninggalkan Mesir menuju ke negara ketiga, selama-lamanya.


Kemenangan perjuangan yang panjang dan melelahkan bagi rakyat Mesir, yang hampir selama tiga minggu melawan rejim Mubarak. Titisan darah dan pengorbanan rakyat Mesir tidak sia-sia.

Rakyat dengan pengorbanan yang mereka lakukan itu, akhirnya berhasil menjatuhkan rejim diktator, yang telah memperbodoh dan menghinakan rakyat. Rakyat Mesir berhasil melakukan perubahan besar mengakhiri kekuasaan rejim diktator yang sudah sudah berkuasa selama tiga dekad.

Malam khamis lalu, Mubarak menyampaikan ucapan dengan mengatakan tidak akan berundur dari kekuasaannya. Justeru ianya memarakkan api kemarahan rakyat Mesir. Akhirnya, rakyat yang sudah marah itu, memanfaatkan hari Jumaat sebagari : "Hari Kebarangkatan" bagi Mubarak untuk meninggalkan Mesir.


Pihak tentera berusaha menenangkan rakyat yang marah, tetapi sia-sia belaka. Rakyat terus marah, dan memenuhi jalan-jalan raya utama, dan seluruh Mesir bergolak. Di Cairo, jutaan orang berkumpul di Medan Tahrir, yang menunjukkan kemarahan rakyat Mesir terhadap rejim Mubarak. Ini sebuah kemenangan yang luar biasa bagi perjuangan rakyat Mesir, menghadapi rejim yang sudah berkuasa selama 30 tahun.

Berakhirnya rezim yang biadab, minindas, dan memperbodohkan rakyatnya, menyalah gunakan kuasa serta mengaut kekayaan negara untuk kepentingan pribadi dan kaum keluarganya.

Sementara itu, juru cakap Ikhwan Muslimin, Essam el-Erian, mengatakan, "Syukurlah, rakyat Mesir mengakhiri kezaliman, dan semoga ini menjadi pelajaran yang berharga rakyat, dan memberikan pelajaran yang berharga bagi penguasa yang lain", ujarnya.

Sekarang rakyat Mesir di kota-kota di seluruh negara itu, mereka merayakan kemenangan dengan penuh syukur, dan mereka akan menghadapi kehidupan baru, dan ini akan menjadi sebuah sejarah baru bagi rakyat Mesir, menuju sebuah kehidupan yang lebih terbuka.

Berakhirnya rezim diktator Mubarak itu, secara geopolitik, Mesir mempunyai posisi yang sangat strategis, dan menjadi kekuatan utama dalam dunia Arab, akan sangat berpengaruh secara regional. Termasuk hubngan dengan Israel dan Barat.

Siapa yang akan menentukan bangunnya politik di Mesir semula? Dan bagaimana corak kekuasaan yang akan datang? Adakah pihak tentera akan tetap mendominasi kekuasaan Mesir??. Ini akan menjadi persoalan yang akan terus berlegar.

Siapapun akan mengambil pengajaran yang berharga dengan kejatuhan Zainal El Abidin ben Ali di Tunisia, dan Mubarak di Mesir.

Seluruh Timur Tengah akan mengalami perubahan besar, pasca jatuhnya Mubarak ini.

Selamat berbahagia untuk seluruh rakyat dan bangsa Mesir telah mendapatkan kemenangan melawan kezaliman si Fir'aun Mubarak abad 21 ini.

..... fir'aun-fir'aun yang lain nampaknya sudah tak sedap duduk lagi... kebangkitan rakyat akan berterusan... mudah-mudahan .... kita doakan kelompok pro-Islam akan menguasai Mesir selepas ini, Mubarak yang menyerahkan kuasanya kepada pihak tentera Mesir... kita perhatikan kebijaksanaan tentera Mesir mengatur pentadbiran.... adakah mereka terus berkuasa dengan membentuk rejim baru.... atau mengembalikan kuasa kepada rakyat secara demokratik.... jika Mesir dikuasai oleh kelompok Islam.... menandakan kebangkitan Islam seluruh dunia sudah bermula ..... maka ia berita buruk kepada Israel.... Amerika Syarikat... sekutu mereka golongan munafikin ...... siapa lagi????

1 ulasan:

  1. Ar Rayah World News

    Mubarak Berundur, Khilafah Akan Kembali

    http://ibnuyassir.blogspot.com/

    BalasPadam