SAHABAT :

Sabtu, Januari 29, 2011

SEDEKAH IKHLAS MENUNDA AJAL

Kehidupan dan kematian adalah hak Allah .... menangguh dan mempercepatkan kematian makhluknya juga adalah hak Allah .... namun ada perkara yang boleh menyebabkan ajal seseorang ditangguh dengan izin Allah ... renungi kisah ini ....

Kisah ini berlaku di zaman nabi Ibrahim AS, suatu hari malaikat maut mengunjungi nabi Ibrahim dan bertanya : "siapakah anak muda yang mengunjungimu tadi??" Nabi Ibrahim menjawab : "dia adalah sahabat dan muridku juga, datang memberitahu pernikahannya pada esok hari", jawab nabi Ibrahim.
"Sayang sekali....dia tidak sempat meneruskan pernikahannya kerana aku diperintahkan oleh Allah untuk mengambil nyawanya malam ini", balas malaikat maut.
Nabi Ibrahim terkedu dan semahu-mahunya dia akan mendesak muridnya mempercepatkan pernikahannya malam ini juga, tetapi langkah baginda seolah-olah terhenti.... kerana baginda yakin rahsia kematian adalah menjadi ketentuan dan hak Allah sahaja.

Esok paginya, Nabi Ibrahim ternyata melihat dan menyaksikan bahawa anak muda tersebut tetap melangsungkan pernikahannya.

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, dan tahun berganti tahun, Nabi Ibrahim malah melihat anak muda ini panjang umurnya.

Hingga usia anak muda ini 70 tahun, Nabi Ibrahim bertanya kepada Malaikat Maut apakah dia berbohong tempoh hari sewaktu menyampaikan bahawa anak muda itu umurnya tidak akan sampai esok pagi? Malaikat Maut menjawab bahawa dirinya memang akan mencabut nyawa anak muda tersebut, tetapi Allah menangguh kematiannya.

“Kenapa Allah menahan tanganmu untuk tidak mencabut nyawa anak muda tersebut, dulu?” tanya Nabi Ibrahim.

“Wahai Ibrahim, di malam menjelang pernikahannya, anak muda tersebut menyedekahkan separuh dari kekayaannya. Dan ini yang menyebabkan Allah memanjangkan umur anak muda tersebut, hingga engkau masih melihatnya hidup.”

Kematian memang di tangan Allah. justeru itu, mempercepatkan dan menangguh kematian adalah hak Allah. Dan Allah memberitahu melelalui Rasul-Nya, Muhammad bahawa sedekah itu boleh memanjangkan umur. jadi, bila disebut bahawa ada sesuatu yang boleh menunda kematian, itu adalah…sedekah.


Maka, pandang kanan-kiri anda, lihat-lihatlah sekeliling Anda. Bila anda menemukan ada satu-dua kesusahan di depan mata anda. maka sesungguhnya andalah yang memerlukan pertolongan. Kerana siapa tahu kesusahan itu dinampakkan oleh Allah untuk memberi kebaikan kepada anda

Tidak ada seorang pun yang mengetahui bilakah ajalnya akan tiba. Dan, tidak seseorangpun yang mengetahui dalam keadaan bagaimana ajalnya tiba. Maka memberi sedekah bukan saja akan memperpanjang umur, bahkan juga memungkinkan kita meninggal dalam keadaan baik. Bukankah sedekah akan mengundang cintanya Allah? Sedangkan kalau seseorang sudah dicintai oleh Allah, maka tidak ada masalahnya yang tidak diselesaikan, tidak ada keinginannya yang tidak dikabulkan, tidak ada dosanya yang tidak diampunkan, dan tidak ada nyawa yang dicabut dalam keadaan husnul khatimah....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan