SAHABAT :

Sabtu, Januari 15, 2011

SEBUAH MASJID DIMUSNAHKAN DI NEW DELHI


Pihak Berkuasa Perumahan India telah menghancurkan sebuah masjid di atas sebidang tanah di New Delhi, sehingga meyebabkan berlaku rusuhan antara orang awam dengan polis yang menyebabkan sekurang-kurangnya 15 orang tercedera.

Delhi Development Authority (DDA) meratakan Masjid Noor yang terletak di daerah Jangpura di ibukota India, New Delhi pada hari Kamis lalu setelah mendakwa bahawa Masjid Noor, yang berdiri di sana selama lebih dari 200 tahun, didirikan di kawasan yang melibatkan perancangan pembangunan DDA, akhbar India Express melaporkan pada hari ini (15/1).

Rusuhan tercetus setelah polis India menembak gas pemedih mata ke arah umat Islam yang marah, mereka membantah dakwaan DDA tentang "status tidak sah" struktur bangunan masjid tersebut, mereka menyatakan bahawa masjid itu telah dibina di atas tanah wakaf .

"Struktur bangunan masjid ini merupakan wakaf dan telah ada di sini selama lebih dari 200 tahun," kata Shoaib Iqbal dari Partai Janshakti Lok.

Penunjuk perasaan berjalan ke Pejabat Polis Hazrat Nizamuddin sambil melaungkan suara bantahan, namun polis menghalang mereka dengan kekerasan.

Pada hari ini, Ketua Menteri Delhi Sheila Dikshit menyalahkan DDA kerana berperilaku "dengan cara yang tidak adil" dengan meratakan struktur suci masjid tersebut.

Sumber : eramuslim

...kes ini berlaku di India....di Malaysia tak pernah terjadi ka perkara sebegini??? Apa khabar agaknya bekas penduduk Kg. Berembang saat ini??? Pengalaman dan kesedihan mereka sama dengan warga India ini .....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan