SAHABAT :

Jumaat, Januari 21, 2011

ARAB SAUDI LINDUNGI PENJENAYAH???

Sayap reformis dari Ikhwanul Muslimin menyeru kerajaan Arab Saudi untuk mengekstradisi Presiden Tunisia yang digulingkan Zine al-Abidine Ben Ali kepada pihak berkuasa Tunisia supaya dia boleh menjalani perbicaraan dan diadili rakyatnya.

"Kami terkejut oleh pernyataan Arab Saudi yang memberi alasan kemanusiaan untuk menerima mantan presiden Tunisia tersebut. Kerajaa Arab Saudi memberinya sebuah istana untuk keselesaan dan kemudahannya setelah negara-negara lain, termasuk Perancis, menolak untuk memberi perlindungan kepadanya," kata jurucakap Ikhwan Muslimin itu.

"Umat Islam menganggap Arab Saudi sebagai simbol keadilan Islam di dunia, sepatutnya penjenayah yang ditangkap mereka dihukum, bukan memberikan mereka tempat berlindung di bawah nama Islam dan kemanusiaan," tambah pernyataan itu.


"Di mana nilai-nilai ini ketika penjenayah yang membunuh rakyatnya dan berperang melawan nilai-nilai Islam, sedangkan pemerintah Arab dan Islam hanya menonton," tulis pernyataan tersebut.

"Kami menyeru kepada pemerintah rasional Saudi untuk merespon tuntutan masyarakat Arab dan Islam untuk menyerahkan Ben Ali, penyokong, kroninya serta keluarganya kepada pihak berkuasa Tunisia agar boleh diadili oleh pengadilan yang adil."

Mereka juga menyeru supaya merampas aset tunai dan harta presiden serta kroni-kroninya, seterusnya memaksa Ben Ali untuk meminta maaf kepada rakyat Tunisia, Arab dan masyarakat Islam di atas perbuatannya itu.

.... suatu masa dahulu... kerajaan Arab Saudi juga pernah memberikan perlindungan politik kepada bekas presiden Kenya yang memerintah secara diktator .... Idi Amin ... atas alasan yang sama .... kemanusiaan ....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan