SAHABAT :

Jumaat, Disember 31, 2010

DEMI KECEMERLANGAN PENDIDIKAN SEKOLAH AGAMA


Kelantan Peruntuk RM95 Juta Untuk Urus Sekolah YIK Tahun Depan

KOTA BAHARU, 30 Dis (Bernama) -- Kerajaan Kelantan memperuntukkan RM95 juta bagi membiayai pengurusan sekolah di bawah Yayasan Islam Kelantan (YIK) tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah negeri Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata buat masa ini kerajaan negeri membelanjakan RM6.5 juta setiap bulan untuk membayar gaji guru dan petugas lain di sekolah-sekolah terbabit.

Pada masa ini YIK mempunyai 93 buah sekolah di bawah pentadbirannya dengan 2,500 pelajar di seluruh negeri, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sijil Kursus Khas Peningkatan Profesionalisme Perguruan YIK, di sini Khamis.

Selain itu, Mohd Amar berkata kerajaan negeri juga merancang untuk menyerapkan lebih ramai guru sandaran yang tidak mempunyai kelayakan iktisas ke jawatan tetap dan berpencen.

Beliau berkata buat masa ini terdapat 400 guru yang telah dikenal pasti yang akan diberi latihan bagi memenuhi syarat kelayakan.

"Masalah ini telah lama tetapi baru dapat diatasi selepas diluluskan melalui rundingan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam dua tahun lepas," katanya.

Katanya setiap guru terbabit disyaratkan mengikuti kursus sekurang-kurangnya 60 jam sebelum dipertimbang untuk diserapkan ke jawatan tetap dan berpencen.-- BERNAMA

...sekolah-sekolah di bawah YIK memang terbukti melahirkan pelajar-pelajar cemerlang yang mengharumkan nama sekolah-sekolah agama, amat wajar peruntukan yang selesa diberi untuk memperkasakan sekolah agama yang melahirkan warganegara yang beriman dan bertakwa kepada Allah .... bagaimana dengan nasib sekolah-sekolah agama negeri-negeri lain??? berapa juta RM peruntukan yang diberi??? Kerajaan negeri Kedah pula memperuntukkan RM30 juta kepada Maktab Mahmud yang mempunyai lebih kurang 13 cawangan seluruh negeri... manakala Kerajaan Pusat pula memperuntukkan RM90 juta kepada sekolah agama rakyat rendah dan menengah...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan