SAHABAT :

Isnin, Disember 06, 2010

BAGAIMANA JIKA UDARA UNTUK BERNAFAS DISWASTAKAN?


Air dan udara untuk bernafas adalah keperluan asasi utama manusia untuk hidup, kedua-dua bahan ini tidak wajar sama sekali dimanipulasi dan diniagakan untuk mendapat keuntungan... apa yang diharuskan ialah rakyat dikenakan sedikit bayaran untuk menampung kos memproses dan pengurusan bekalan kepada mereka ..... kerajaan yang dipilih rakyat sepatutnya mengurus keperluan rakyat ini .... bukannya diserahkan kepada pihak yang bertujuan mengaut keuntungan.

Nasib baik udara yang kita sedut setiap hari untuk bernafas ini tidak boleh dikumpul dalam empangan seperti air.... jika tidak ia sudah pasti turut diswastakan seperti air...

Krisis air tidak akan berlaku jika ia diurus dengan baik dan beramanah, jika diurus secara tidak beramanah ... krisis akan berlaku... air tidak akan habis ... percayalah... kerana ia adalah pemberian Allah kepada hambanya .... siapa berani memberi jaminan bekalan air dunia akan kehabisan 50 tahun lagi .... 100 tahun lagi .... jika Allah kehendaki... esok pun boleh Allah jadikan dunia ini kering kontang walau pun hari ini semua sungai-sungai di dunia ini dipenuhi air .... walaupun 100 tahun .... 1000 tahun lagi.... air akan tetap boleh dinikmati oleh manusia selagi ada rahmat Allah kepada penghuni dunia ini ....

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kepentingan Rakyat Diutamakan Dalam Isu Air Di Selangor - Najib

KUALA LUMPUR, 5 Dis (Bernama) -- Kepentingan rakyat merupakan keutamaan pokok apabila menyelesaikan masalah penstrukturan semula industri perkhidmatan air di Selangor, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dalam hal itu, katanya, semua pihak perlu mengenepikan kepentingan politik masing-masing kerana isu air merupakan masalah serius.

"Kita perlu kerana masalahnya ialah kerajaan negeri dan ia mengambil pendirian berbeza mengenai masalah air. Ianya masalah amat serius," kata Najib, yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN), pada akhir Konvensyen BN 2010, di sini Ahad.

"Kita harus mengenepikan isu-isu politik dan melihat lebih kepada kepentingan rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan akhbar bahawa Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shan, melahirkan kekecewaan dengan isu air di negeri itu dipolitikkan.

Sultan bertitah Selangor bakal berdepan krisis air yang serius jika kerajaan pusat dan kerajaan Selangor tidak menyelesaikan segera projek penyaluran air mentah antara negeri.

-- BERNAMA

1 ulasan:

  1. salam,
    kalau udara diswasta, dah lama abah takde...

    BalasPadam