SAHABAT :

Khamis, Disember 16, 2010

AKUILAH...DINAR EMAS ADA KELEBIHAN....TERPAKSA MENGAKU JUGA AKHIRNYA


Dr Mahathir Galak Rakyat Jadikan Emas Sebagai Simpanan

KUALA LUMPUR, 15 Dis (Bernama) -- Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa orang ramai cuba menyimpan emas sebagai simpanan mereka berbanding mata wang kerana nilai emas lebih terjamin dan sukar untuk jatuh dengan nilai besar.

Bekas Perdana Menteri itu berkata nilai mata wang tidak terjamin kerana ia bergantung kepada pasaran tukaran mata wang dunia yang sentiasa berubah-ubah.

Menurut beliau, ada kalanya nilai mata wang akan jatuh dengan teruk apabila berlaku sesuatu krisis kewangan di sesebuah negara.

"Mata wang hanyalah sehelai kertas yang digunakan untuk mewakili nilai tertentu tetapi bukan nilai sebenar namun emas boleh mewakili nilai sebenar kerana ia sebuah logam berharga di seluruh dunia,"

"Simpanan emas juga lebih terjamin jika ingin menjualnya kerana harganya sentiasa meningkat dan ia boleh membantu orang ramai menghadapi inflasi," katanya kepada pemberita selepas melancarkan produk emas Geneva Malaysia di sini malam ini.

Produk emas itu terdiri daripada jongkong pelbagai berat dihasilkan oleh Persatuan Persahabatan Malaysia-Arab Saudi (MSAF) dan Persatuan Usahawan Jongkong Emas Malaysia (GBEAM) yang dikeluarkan untuk memenuhi keperluan syariah.

MSAF dan GBEAM menyasarkan syarikat swasta dan orang ramai untuk mendapatkan produk berkenaan sebagai urusan dalam pelbagai transaksi terutamanya jualan dan belian.

Dr Mahathir berkata satu ketika dahulu, satu auns emas bernilai RM109.79 tetapi kini satu auns emas bernilai kira-kira RM4390.40.

Beliau berkata orang ramai boleh menyimpan emas dalam bentuk barang kemas yang mudah didapati di seluruh negara dan ia mampu untuk dimiliki.

-- BERNAMA

Puak-puak yang menentang dan memperlekeh Dinar Emas dtunjuk oleh Allah akan kelemahan wang kertas (nuqud) yang tiada nilai sebenarnya berbanding dinar emas .... hanya berasaskan spekulasi semata-mata.... jika kita mengkaji al-Qur'an.... di dalam al-Qur'an terdapat beberapa kali perkataan dinar disebut di dalamnya.... sekarang puak-puak kapitalis sendiri mengaku akan kelebihan emas... malu nak sebut dinar emas...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan