SAHABAT :

Isnin, November 29, 2010

SENARAI 10 JALAN PALING BAHAYA


Berikut ini adalah daftar 10 jalan paling berbahaya yang terdapat di muka bumi ini, dari yang berada di pegunungan hingga kepada jalan yang sangat sukar membuat para pengendara harus berhati-hati apabila melewati jalan-jalan ini.

Jika anda yang kebetulan saja nanti berada di daerah-daerah ini, berhati-hatilah!!!

1. The Death Road (Bolivia)
Jalan Yungas Utara atau dikenali sebagai "Jalan Maut",jalan sepanjang 61-69 km ini menghubungkan La Paz to Coroico ( Ibukota Bolivia) dan wilayah hutan Amazon di Yungas Bolivia. Statistik menunjukkan, jalan ini memakan korban antara 200-300 mangsa setiap tahun
2. Guoliang Tunnel Road (China)
Berlokasi di pegunungan Taihang, wilayah Hunan, China. Jalan di gunung Taihang ini dibina oleh penduduk setempat, memakan masa selama 5 tahun untuk menyiapkan terowong sepanjang 1200 m dengan ketinggian 5 meter serta lebar 4 meter ini. Sejumlah penduduk tempatan terbunuh dalam pelaksanaan pembinaannya, namun hal tersebut tidak menggugatkan tekad mereka. Dan akhirnya pada tarikh 1 Mei 1977 terowong ini dibuka untuk lalulintas umum.3. Ruta 5: Arica to Iquique Road (Chile)
Jalan yang menghubungkan antara Arica dan Iquique ini termasyhur kerana bahayanya. Jalan ini juga terletak tepat di atas dasar lembah yang tinggi, di dasarnya akan banyak terlihat bangkai - bangkai kenderaan. Cuaca panas di daerah ini juga berbahaya kerana menyebabkan halusinasi fatamorgana.4. Siberian Road to Yakutsk (Russia)
Jalan Umum Russia ini terletak di Yakutsk, daerah dengan suhu dingin yang ekstrim. Yang membuat jalan ini berbahaya adalah cuaca dan keadaan jalan yang tidak beraspal. Apabila salji turun ia menjadikan jalan ini sangat licin dan pandangan yang terbatas. Manakala pada musim hujan pula akan menyebabkan kenderaaan terperangkap dalam lumpur. Apabila banyak kenderaan terperangkap di dalam lumpur, banyak kejadian jenayah berlaku di sini.5. Sichuan-Tibet Highway (China)
Di China, angka kematian yang disebabkan oleh kemalangan jalanraya meningkat dua kali ganda sejak 20 tahun terakhir ini. Jalan sepanjang 2,412 km yang menghubungkan Sichuan dengan Lhasa tibet ini sering terjadi longsoran batu dan tanah, dan hal ini adalah perkara biasa berlaku di sana.6. James Dalton Highway (Alaska)
Jalan gravel (kerikil) sepanjang 414 batu ini menyeberangi Tundra Arktik yang terkenal dengan alam semulajadi yang liar serta jarang penduduknya. Jangan harap anda boleh melewati jalur ini tanpa bahan bakar alternatif, persediaan makanan, radio CB, roda tambahan serta kenderaan pacuan 4 roda(4WD)7. Patiopoulo-Perdikaki Road (Greece)
Jalan beratu kerikil dan sempit antara Patiopoulo dan Perdikaki ini banyak terdapat tanjakan dan turunan yang curam serta banyak lubang di jalurnya. Ramai pengendara terbunuh di sini setiap tahun, dan lebih berbahaya pada waktu malam.8. Trollstigen (Norway)
Troolstigen yang bererti (tangga trool). Jalan ini meskipun berbahaya, sempit dan banyak selekoh tajam, namun ia menjadi tempat tumpuan pelancong. Di puncak bukit terdapat kawasan lapang yang luas tempat meletak kenderaaan.9. The A682 Road (England)
Jalan A682 antara Junction 13 dan M65 Long Preston adalah jalan terburuk di England. Sudah mencatat 100 kemalangan maut dalam 10 tahun ini dan 22 kemalangan ngeri dalam tiga tahun ini dan dua di antaranya kemalangan maut. Statistik menunjukkan bahawa setiap 10 batu jalan ini mencatatkan 0.5 angka kematiannya secara purata. Daerah ini menjadi tumpuan bagi para penunggang basikal dan motorsikal.10. Stelvio Pass Road Trollstigen(Italy)
Jalan beraspal tertinggi di pegunungan Aspen timur,dan tertinggi kedua di Alps setelah Col de l'Iseran (2770 m). Stelvio Pass Road menghubungkan Valtellina dengan lembah atasnya (Adige valley dan Merano). Jalan ini berlokasi di Italian Alps, dekat Bormio dan Sulden, 75 km dari Bolzano, berhampiran dengan sempadana Switzerland.

2 ulasan: