SAHABAT :

Sabtu, Mei 08, 2010

CONTOHI UMAR AL-KHATTAB

Merenung sebuah kisah yang berlaku kepada Amirul Mukminin ke-2 Saidina Umar al-Khattab... pada suatu hari anaknya pulang ke rumah sambil menangis. Lalu Umar bertanya kepada anaknya "kenapa engkau menangis?" Jawab anaknya "kawan-kawanku mempersenda dan menghinaku... anak Amirul Mukminin memakai pakaian bertampal".
Umar sangat sedih dan terharu, tapi apakan daya, gajinya sebagai khalifah hanya cukup untuk keperluan seharian, Umar sendiri memakai baju bertampal dan terpaksa bekerja membanting tulang di kebunnya untuk mendapat pendapatan tambahan.

Lalu Umar pergi berjumpa penjaga Baitul Mal yang menjaga perbendaharaan negara (perbandingan sekarang... Menteri Kewangan) untuk meminjam wang. Penjaga Baitul Mal bertanya :"bilakah tuan akan membayar hutang ini?" Umar menjawab ,"setelah aku mendapat gaji"... "Bolehkah tuan memberi jaminan tuan akan hidup sehingga mendapat gaji?" balas penjaga Baitul Mal. Umar hanya mampu menggelengkan kepala menandakan tiada jaminan dia akan hidup sehingga mendapat gajinya beberapa hari akan datang lagi.
Umar pulang mendapatkan anaknya dan hanya mampu meminta anaknya bersabar, walaupun tidak mampu memakai pakaian yang cantik dan baru, pakaian yang paling mulia bagi manusia adalah takwa, hiasilah dirimu dengan sifat takwa... pujuk Umar kepada anaknya.
Umar tidak mengguanakan kuasa yang ada padanya sebagai khalifah untuk mengambil wang dari Baitul Mal, sebaliknya Umar akur dengan ketegasan dan sifat amanah penjaga Baitul Mal. Khalifah Islam yang sebeginilah menyebabkan Islam digeruni, malah Islam mampu menguasai 1/3 daripada muka bumi ini, umat Islam dipandang mulia, pada masa ini ulama' adalah umara' dan umara' adalah ulama', tiada penyelewengan dan salah guna kuasa harta dan kekayaan negara, khalifah sendiri tertakluk kepada undang-undang...

Bandinglah realiti kehidupan kita sekarang... ulama' tidak lagi menjadi umara' dan umara' tidak lagi dipilih dari kalangan ulama', bagaimanakah kehidupan umara' kita? Adakah Islam digeruni? Bagaimana pula ulama' kita? Sebaik-baik umara' adalah umara' yang mendatangi ulama' untuk mendapatkan nasihat.... seburuk-buruk ulama' adalah ulama' yang mendatangi pintu umara' untuk mendapat habuan keduniaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan